معرفی رابط کاربری (UI)
در بحث فناوری اطلاعات به هرچیزی که از طریق فعل و انفعال با آن، بتوان با صفحه نمایش کامپیوتر ارتباط برقرار کرد رابط کاربری گفته میشود.
UI مخفف عبارت User Interface به معنای رابط کاربری میباشد.
یک رابط کاربری میتواند مجموعهای از دستورها یا تصویرها باشد. در صورتی که ارتباط کاربری به صورت دستور باشد، این ارتباط با درج دستورها توسط کاربر صورت میپذیرد و در صورتی که رابط به صورت تصویری باشد کاربر با انتخاب از میان چندین گزینه با برنامه ارتباط برقرار میکند.
رابط کاربری یکی از مهمترین بخشهای یک برنامه میباشد، چرا که مشخصکنندهی سهولت یا دشواری یک برنامه جهت انجام پروسه مورد نیاز کاربر است. نوع بصری رابط کاربری که با عنوان GUIs شناخته میشود و مخفف عبارت Graphical User Interface است متداولترین نوع رابط کاربری میباشد که تعامل با برنامه را بسیار آسان و جذاب میسازد.
تمرکز طراحان رابط کاربری بیشتر بر پیشبینی این موارد است که کاربر چه نیازهایی ممکن است داشته باشد و تلاش میکنند تا اطمینان حاصل کنند که رابط کاربری دارای عناصری است که دسترسی و فهمیدن آنها برای کاربر آسان است.
به طور کلی UI شامل مفاهیمی چون طراحی تعاملی، طراحی بصری و معماری اطلاعات میباشد.
انتخاب عناصر رابط کاربری
طراحی رابط کاربری مناسب علاوه بر سرعت بخشیدن به فرآیند انجام کار و جلب رضایت مشتری باعث صرفهجویی در هزینههای کلی نیز خواهد شد.
به طور کلی عناصر رابط کاربری به صورت زیر دستهبندی میشوند:
– کنترلهای ورودی: شامل دکمهها، فیلدهای متنی، چکباکسها، دکمههای رادیویی، فیلدهای داده و …
– بخشهای ناوبری: شامل اسلایدها، فیلدهای جستجو، تگها، آیکنها و …
– بخشهای اطلاعاتی: شامل جعبههای پیام، نوار پیشرفت (Progress bar)، آگاهسازیها و …
رابط کاربری نهایی ترکیبی از عناصر فوق میباشد. انتخاب نوع عناصر و چگونگی به کارگیری آنها بسته به نوع رابط کاربری متفاوت خواهد بود و چیدمان مناسب عناصر بسیار حائز اهمیت میباشد.
نکاتی که میبایست در طراحی رابط کاربری مد نظر قرار گیرند
انتخاب نوع و روند طراحی رابط کاربری به شناخت طراح از کاربر شامل اهداف کاربران، مهارتهای آنها، ترجیحات و تمایلات آنها بستگی دارد. با شناخت کافی از کاربران و در نظر گرفتن موارد زیر میتوان رابط کاربری مناسبی طراحی کرد:
– ساده نگهداشتن رابط: بهترین رابط کاربری رابطی است که علاوه بر جامعیت تا حد ممکن ساده باشد. حتیالمقدور میبایست استفاده از عناصر مختلف را کاهش داد.
– طراحی هدفمند صفحات: باید در نظر داشت که رابطه بین آیتمهای یک صفحه و ساختار محتوایی آن صفحه بسیار حائز اهمیت میباشد. جایگذاری صحیح آیتمها میتواند توجه کاربر را به مهمترین نقاط صفحه جلب کرده و از هدر رفت وقت جلوگیری کند.
– استفاده استراتژیک از رنگ و بافت: با استفاده از رنگ و نور و تضاد میان آنها علاوه بر اینکه میتوان توجه کاربران را به بخشی جلب کرد میتوان توجه آنها نسبت به بخشهای غیرضروری را کمرنگ کرد.
– استفاده از تایپوگرافی مناسب: استفاده از فونت مناسب تأثیری زیادی در خوانایی محتوا دارد. بولد کردن متون در مواقع لزوم، استفاده از سایزهای مختلف فونت و … میتواند تمرکز کاربر هنگام مطالعه متون را افزایش دهد.
رابط کاربری در طراحی وبسایت
طراحی وبسایت نیز همانند سایر مفاهیم دنیای IT اصول و قوانینی دارد که با در نظر گرفتن آنها میتوان به نتیجه مطلوبی دست یافت. طراحی رابط کاربری مناسب در وبسایت جزو مهمترین مراحل طراحی یک وبسایت میباشد. یک طراح رابط کاربری برای وبسایت با استفاده از نرمافزارهای گرافیکی مثل photoshop و illustrator ظاهر سایت را طراحی میکند و سپس با تبدیل آنها به کدهای Html، Css و … بر روی شبکه اینترنت قرار میدهد.
امروزه نقش طراحان رابط کاربری در طراحی وبسایتها بسیار مؤثر میباشد و وبسایتی که ظاهر مناسبی نداشته باشد هرقدر هم محتوای مناسبی داشته باشد نمیتواند آنچنان که شایسته است در جلب توجه مساعد مخاطب خود موفق باشد.
با پیشرفت فناوری وب روشهای مختلفی برای طراحی رابط کاربری ایجاد شده است که بسته به نوع کاربری وبسایت و نیاز کاربر متفاوت میباشد.
همانطور که عنوان شد یک رابط کاربری مناسب برای وبسایت میبایست زیبایی، سادگی و جامعیت را توامان با هم داشته باشد.
- دسته بندی : توسعه / نام تجاری
- تاریخ : ژانویه 10, 2017
- کاربر : مصطفی کرمی
- آدرس : webredox.net